Allt strängare EU-krav på transparens runt verkliga förmånstagare

Hur Nordic Issuers digitala aktiebok kan vara lösningen

Fotografi av två herrar som kommer överens om ett affärsavtal

Med tanke på det preliminära avtalet i Europaparlamentet och Rådet om EU-kommissionens lagstiftningspaket relaterat till penningtvätt och finansiering av terrorism, förväntas företag följa allt strängare regler.

Bland annat kommer den föreslagna förordningen om penningtvätt att innehålla krav relaterade till ökad transparens kring verkliga förmånstagare, samt att utvidga rapporteringsskyldiga enheter för att inkludera delar av kryptosektorn och lyxvarumarknaden.

Nya regler gällande register över verkliga förmånstagare har också föreslagits. Det nya förslaget understryker behovet av effektiva lösningar för registrering av ägare som kan hjälpa företag att navigera genom det komplexa landskapet av regulatoriska krav.


Nordic Issuers digitala aktiebok är en innovativ plattform som inte bara förenklar hanteringen av aktieägarregister, utan också bidrar till att upprätthålla efterlevnad av nya och befintliga regelverk.

Fördelarna med att använda en digital aktiebok som Nordic Issuers lösning i denna nya EU- reglerade miljö är många:

  • Ökad öppenhet: Nordic Issuers plattform ger en tydlig översikt över aktieägarstrukturen, vilket gör det lättare att identifiera och rapportera om verkliga rättighetshavare.
  • Effektivitet i due diligence-processer: I en miljö där noggranna kundkontroller är avgörande, ger den digitala aktieboken snabb och pålitlig tillgång till relevant information om aktieägare, vilket sparar tid och resurser.
  • Efterlevnad av gällande regler: Plattformen är utformad för att anpassa sig till kontinuerliga ändringar i lagstiftningen, vilket säkerställer att användarna håller sig uppdaterade och följer de senaste kraven.
  • Säkerhet och konfidentialitet: Nordic Issuers lösning erbjuder ett säkert och konfidentiellt sätt att hantera känslig data, en viktig aspekt med tanke på den ökade betoningen på datasäkerhet inom finanssektorn.
  • Enkel integrering och användning: Med en användarvänlig gränssnitt gör plattformen det enkelt för både små och stora företag att integrera och hantera sin aktiebok digitalt.
  • Registrering av verkliga rättighetshavare: Det finns möjlighet att föra register över verkliga rättighetshavare i samma lösning som aktieboken.

I en alltmer komplex och reglerad marknad blir det ännu viktigare för företag att ha tillförlitliga system och processer på plats. Nordic Issuers digitala aktiebok representerar en sådan lösning, som inte bara hjälper till att följa de nya EU-reglerna, utan också förenklar och effektiviserar aktieägaradministrationen.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om våra lösningar.

Visste du förresten att vi varje år skickar in flera tusen aktieägarregisteruppgifter via Altinn och därmed är en av Norges största leverantörer till Skatteverket?