VPS-konto

VPS-konto för internationella investerare hos Nordic Issuer Services AS


Bakgrund:

Nordic Issuer Services AS ger klarhet om proceduren för att öppna (Euronext Securities Oslo) "VPS-konton" för utländska investerare, inklusive amerikanska investerare, i företag där vi agerar som kontooperatörsutfärdare (KU).

Det finns frågor och osäkerheter på marknaden angående avtalsplikten som beskrivs i kapitel 2.3.2.2 "Kontooperatörsinvesterare" i "Registreringsreglerna". Enligt denna regel har en KU inte rätt att avvisa skapandet av ett VPS-konto om det inte finns en giltig anledning relaterad till penningtvättslagen eller annan liknande lagstiftning. Vi förstår att det kan vara utmanande att navigera i reglerna och vill därför ge vägledning till företag som vill tillgodose behoven hos sina utländska investerare.


Rekommenderad procedur för företag:

  1. Uppmuntra potentiella utländska investerare att behålla aktierna genom sin lokala bank eller finansiella institutioner med hjälp av deras förvarings-/förvaltaravtal.
  2. Om en utländsk investerare inte har tillgång till sådana tjänster bör företaget hänvisa dem till sin KU.
  3. Om det uppstår utmaningar med att skapa ett VPS-konto kan företaget överväga samarbete med Nordic Issuer Services AS som KU för att säkerställa en smidig process.

Fördelarna med Nordic Issuer Services AS:

Vi erbjuder stöd och vägledning under hela processen och garanterar KU-tjänster som uppfyller alla regleringskrav. För ytterligare detaljer om "Registreringsreglerna", besök Euronext Securities Oslo Rules for Registration Activities and Associated Additional Services här.